• +385 44 711 019
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ODRŽANO 9. SAVJETOVANJE UZGAJIVAČA KONJA U SKLOPU 1. DANA HRVATSKOG STOČARSTVA

ODRŽANO 9. SAVJETOVANJE UZGAJIVAČA KONJA U SKLOPU 1. DANA HRVATSKOG STOČARSTVA

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH - Centar za stočarstvo) i uzgojnih udruženja (Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, Središnji savez uzgajivača svinja Hrvatske, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza te Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac) kao suorganizatora,  započeli su 1. Dani hrvatskog stočarstva te 9. Savjetovanje uzgajivača konja u Osijeku.

Taj događaj okupio je uzgajivače, predstavnike nadležnih institucija, znanstvene zajednice, veterinarske organizacije i povezane industrije. Time im je pružena prilika za otvoreni sektorski i međusektorski dijalog (govedarstvo, svinjogojstvo, konjogojstvo, ovčarstvo, kozarstvo, izvorne pasmine), a sve s ciljem kreiranja prijedloga, rješenja i zaključaka koji mogu doprinijeti održivosti i razvoju stočarske proizvodnje u RH u ovim izazovnim vremenima, u skladu s klimatskim i okolišnim ciljevima. Održana su predavanja, sudjelovali smo u panel raspravama sa stručnjacima i znanstvenicima. U panel raspravi „Pogled s razine mladih poljoprivrednika“ sudjelovao je i djelatnik SSHP-a Igor Hrastović.

Sveučilišni profesori, kao i sami uzgajivači s područja Hrvatske i drugih zemalja Europske unije, predstavljali su primjere dobre prakse. Posebno smo sretni suradnjom s profesorom Matjažom Mesaričem iz Slovenije koji je održao predavanje o „Stanju i budučnosti konjogojstva u Sloveniji“. Svečanom otvorenju Savjetovanja, nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predstavnik uzgojnih udruženja Damir Horvatić, glavni tajnik Europskog udruženja uzgajivača simentalskog goveda i direktor Saveza uzgajivača goveda i organizacije  za umjetno osjemenjivanje južne Njemačke Johan Ertl te drugi gosti, dok se video porukom obratio zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

 

ZAKLJUČCI SA 9.SAVJETOVANJA UZGAJIVAČA KONJA I 1. DANA HRVATSKOG STOČARSTVA:

  1. Osmisliti Mjere u sklopu ruralnog razvoja koje bi bile usmjerene isključivo razvoju konjičkog sektora (mogućnost financiranja izgradnje staja za konje, jahališta-zatvorena i otvorena te ostala potrebna infrastruktura) i poslati ih nadležnom tijelu Ministarstva poljoprivrede
  2. Prijedlog da se razmisli o uvođenju mjere dobrobiti u konjogojstvu ( usmjerenih prema poboljšanju zdravlja kopitara npr. kontrola prisutnosti parazita- koprološka pretraga)
  3. Prijedlog o pokretanju izmjena i nadopuna Nacionalnog programa poticanja toplokrvnih pasmina i tipova konja s uvođenjem novih mjera potpore uzgoju (umjetno osjemenjivanje i druge suvremene metode)
  4. Predlaže se pojednostavljenje procedura vezanih uz podnošenje, realizaciju i kontrolu novčanih plaćanja
  5. Zamoliti APPRRR da se očituje u vezi Potvrdnica i dostave Obrasca 14. A.

 

Zahvaljujemo se sponzorima koji su svojim doprinosom omogućili realizaciju programa te ga na taj način učinili još kvalitetnijim i bogatijim.


Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac

Sajmište I 1A, 44202 Topolovac
Sisak, Hrvatska

Tel.: +385 44 711 019
E-mail :  ssukhp@gmail.com 
Predsjednik: Mijo Latin
Voditelj uzgoja : Igor Hrastović
Matičar: Igor Hrastović, +385 99 384 9323


© 2024 Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac - Sva prava zadržana. - Izradio OMNIPOTENS d.o.o.