• +385 44 711 019
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac

Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac predstavlja organizaciju koja ima za cilj organizaciju i provedbu uzgoja pasmine konja hrvatski posavac.

Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac kao organizacija koja djeluje na cjelokupnom području Republike Hrvatske je samostalna, nestranačka skupina više dragovoljno udruženih saveza, udruga i ergela uzgajivača konja pasmine hrvatski posavac, radi zaštite ove vrste domaće životinje provođenjem uzgojnog programa i na taj način promicanja zajedničkih gospodarskih interesa i ciljeva.

Cilj Središnjeg saveza je razvoj i unaprjeđenje uzgoja, te promidžba i zaštita pasmine konja hrvatski posavac.

Hrvatski posavac je autohtona pasmina konja nastala na području hrvatske posavine, nekontroliranim križanjem kobila slavonsko-posavskog konja tzv. bušaka i drugih lokalnih kobila nepoznatog porijeka, prvotno s toplokrvnim (arapskim, lipicanskim, nonius, engleskim punokrvnim) a kasnije i s hladnokrvnim (barbantskim, ardenskim, prešeronskim i noričkim) pastusima.

Naplavne pašnjačke površine hrvatske posavine i turopolja, kroz stoljeća nepromijenjen je krajolik Republike Hrvatske. Poklon prirode sastavljen od pašnjaka, šuma i izobilja vode, kao i nekoć služi gotovo cjelogodišnjoj ispaši konja, goveda i svinja. Ekološki čimbenici utjecali su na oblikovanje pasmine konja poznate pod imenom Hrvatski posavac. Današnje uzgojno načelo ove pasmine je uzgoj u čistoj krvi.

Zbog različitih početnih matičnih stada kobila te pastuha različitih pasmina koji su djelovali u području Posavine uz doprinos okolišnih čimbenika tog kraja, hrvatski posavac je relativno heterogena populacija u pogledu fenotipskih značajki. Ujedno tome doprinosi i čimbenik koliko dugo je u pojedinoj subpopulaciji uvođena krv prije spomenutih stranih pastuha.
Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac

Sajmište I 1A, 44202 Topolovac
Sisak, Hrvatska

Tel.: +385 44 711 019
E-mail :  ssukhp@gmail.com 
Predsjednik: Mijo Latin
Voditelj uzgoja : Igor Hrastović
Matičar: Igor Hrastović, +385 99 384 9323


© 2024 Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac - Sva prava zadržana. - Izradio OMNIPOTENS d.o.o.