ODRŽAN I. i II. ODABIR PASTUHA HRVATSKOG POSAVCA

U Topolovcu kraj Siska, u skladu s epidemiološkim mjerama, Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac održao je I. i II. odabir pastuha hrvatskog posavca. Pregled i ocjenu pastuha provelo je Povjerenstvo za odabir s voditeljem uzgojnog programa hrvatskog posavca prof. dr. sc. Antom Ivankovićem.
U subotu 20. ožujka održan je I. odabir kojem je pristupilo trideset mladih pastuha do pete godine starosti. „A“ klasom ocjenjeno je trinaest pastuha, a najviše bodova osvojili su X-4 Vihor 239 vlasnika Tome Turčića, X-4 Cezar 460 vlasnika VGB Pucović i XVIII-3 Miško 36 vlasnika Tomislava Dvorenkovića. Privremeno odabrani pastusi (I. odabir) s navršenih pet godina starosti moraju se ponovno predvesti pred Povjerenstvom za drugi trajni odabir.
II. odabir pastuha hrvatskog posavca održan je 21. ožujka 2021. godine. Odabiru je pristupilo četrdeset tri pastuha od kojih je dvadeset tri ocjenjeno klasom „A“, tj. dobilo trajnu licencu za pripust na neograničen broj kobila. S najviše bodova su ocjenjena grla X-4 Patrik 239 i XI-4 Zaid 648 vlasnika Miroslava Carena, X-4 Vihor vlasnika Đure Čudića, XI-4 German 40 vlasnika Josipa Runjavca i XXVI-3 Cezar 594 vlasnika Zdavka Belajca.
Hrvatski posavac izvorna je i zaštićena hrvatska pasmina konja, a odabir je organiziran u skladu s uzgojnim programom čiji je primarni uzgojni cilj očuvanje postojeće genetske raznolikosti i prepoznatljivosti pasmine hrvatski posavac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*