O nama

Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac

Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac predstavlja organizaciju koja ima za cilj organizaciju i provedbu uzgoja pasmine konja hrvatski posavac.

Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac kao organizacija koja djeluje na cjelokupnom području Republike Hrvatske je samostalna, nestranačka skupina više dragovoljno udruženih saveza, udruga i ergela uzgajivača konja pasmine hrvatski posavac, radi zaštite ove vrste domaće životinje provođenjem uzgojnog programa i na taj način promicanja zajedničkih gospodarskih interesa i ciljeva.

Cilj Središnjeg saveza je razvoj i unaprjeđenje uzgoja, te promidžba i zaštita pasmine konja hrvatski posavac.

Hrvatski posavac je autohtona pasmina konja nastala na području hrvatske posavine, nekontrliranim križanjem kobila slavonsko-posavskog konja tzv. bušaka i drugih lokalnih kobila nepoznatog porijeka, prvotno s toplokrvnim (arapskim, lipicanskim, nonius, engleskim punokrvnim) a kasnije i s hladnokrvnim (barbantskim, ardenskim, prešeronskim i noričkim) pastusima.

Naplavne pašnjačke površine hrvatske posavine i turopolja, kroz stoljeća nepromijenjen je krajolik Republike Hrvatske. Poklon prirode sastavljen od pašnjaka, šuma i izobilja vode, kao i nekoć služi gotovo cjelogodišnjoj ispaši konja, goveda i svinja. Ekološki čimbenici utjecali su na oblikovanje pasmine konja poznate pod imenom Hrvatski posavac. Današnje uzgojno načelo ove pasmine je uzgoj u čistoj krvi.

Zbog različitih početnih matičnih stada kobila te pastuha različitih pasmina koji su djelovali u području Posavine uz doprinos okolišnih čimbenika tog kraja, hrvatski posavac je relativno heterogena populacija u pogledu fenotipskih značajki. Ujedno tome doprinosi i čimbenik koliko dugo je u pojedinoj subpopulaciji uvođena krv prije spomenutih stranih pastuha.

SREDIŠNJI SAVEZ UZGAJIVAČA KONJA HRVATSKI POSAVAC
Martinska Ves Desna 67, 44201 Martinska Ves  Tel:044/711-019  ;mob: 098/388-153
www.sshp.hr ; e-mail: sshp@sk.ht.hr